ArtFacade » 333k+ Pomysłów na Projekt Domu » Modny Dom z Betonu

Modny Dom z Betonu

  • 4 min read

Na tle wartości racjonalności i prostoty betonowy dom skrzynkowy wygląda jak obiekt referencyjny architektury nowej generacji. Przy małej powierzchni 108 mkw. tutaj można było zrealizować wolną przestrzeń życiową dla rodziny, tworząc kompetentną dystrybucję pomieszczeń socjalnych i pokoi prywatnych.

Modny Dom z Betonu

Nic dziwnego, że takie rozwiązanie zostało zaprezentowane przez Studio Cochi Architects w Japonii. Przecież to Japończycy uchodzą za jednych z najbardziej wymagających pod względem racjonalności, wygody i łatwości planowania przestrzeni.

Wygoda planowania w betonowym domu skrzynkowym

Kwadratowy kształt należy do najbardziej racjonalnych pod względem aranżacji przestrzeni. Wzięto ją jako podstawę do budowy tego domku. A dzięki technologii monolitycznej udało się pozbyć wewnątrz konstrukcji wsporczych. Okazuje się, że przestrzeń wewnętrzna otrzymała dowolną aranżację, a to jak nic nadaje się do kompetentnej aranżacji pomieszczeń pod indywidualne potrzeby rodziny.

Betonowy domek otrzymał obszerny salon, taras, sypialnie dla trójki dzieci, pokój rodzica oraz gabinet. Wszystko to zostało umieszczone na nieco ponad 100 kwadratach.

Jednocześnie budynek stał się otwarty i ergonomiczny. Od strony strefy socjalnej jest dosłownie całkowicie pozbawiona betonowych konstrukcji otaczających, stąd widoki z salonu przez panoramiczne okna otwierające się na naturalne krajobrazy.

Taras i kuchnia również są otwarte, ale chronione dużym baldachimem, blokującym wpadanie palącego światła słonecznego do budynku, na sąsiedni teren rekreacyjny.

Elementarna architektura domu betonowego

Dzięki dość złożonej konfiguracji małego domku przestrzeń życiowa została zrealizowana w prosty i nieskomplikowany sposób. Stało się to również możliwe dzięki racjonalnym prostokątnym kształtom pomieszczeń i obszarów funkcjonalnych.

Wygląda na to, że dom betonowy składa się z bloków konstrukcyjnych. Bloki te tworzą prosty, ale samowystarczalny i kompletny system przestrzeni. Został zaprojektowany tak, aby każdy członek rodziny mógł uzyskać wystarczający poziom prywatności. Ale jednocześnie nie było potrzeby tworzenia długich korytarzy, przejść. Wszystko jest umieszczone zwarto i dobrze przemyślane na małej betonowej działce. Pokoje mają wystarczająco dużo światła i wyglądają na przestronne i wygodne.

ArchitectsStudio Cochi Architects
ImagesOoki Jingu