ArtFacade » 333k+ Beste Huisprojecten » Monolithisch Huis met één Verdieping / Hoe integreer je in de natuur?

Monolithisch Huis met één Verdieping / Hoe integreer je in de natuur?

  • 5 min read
monolithisch huis met één verdieping op de sitefoto

De ideeën van de architect Giannina Cabal lieten zien hoe je een monolithisch huis van één verdieping één kunt maken met de natuur.

Het is vrij moeilijk, omdat de technologie van het bouwen van huisjes uit monolithisch gewapend beton innovatief is. Gebouwen van gewapend beton hebben weinig te maken met de woonomgeving en worden vooral gekenmerkt door een ultramoderne stedenbouwkundige vormgeving.

Ontbreken van grenzen tussen een monolithisch huis van één verdieping en het landschap

Het huis is doordrenkt van de geluiden en sfeer van de natuur bij het meer. De architect voorzag een kunstmatig reservoir dat van buitenaf direct in de patio loopt, waarlangs een brug van planken loopt.

Er zijn geen grenzen tussen de gebieden onder de luifel van het huisje en de leefomgeving. Aan de ene kant grenzen struiken letterlijk aan de structuren van een monolithisch huis van één verdieping, waardoor een haag ontstaat en het gebouw wordt beschermd tegen de buitenwereld.

Met behulp van dergelijke elementen van architectuur en design was het mogelijk om de natuur in de woonsfeer te brengen.

Aan de zijkant van de achtertuin werd naast het terras een grasveld aangelegd. Ook hier is er geen grens dankzij het barrièrevrije ontwerp.

Net achter het gazon, op hetzelfde niveau, is er een platform dat naar het huis leidt. Er zijn hier geen grenzen, trappen of andere elementen van scheiding.

Het contact met de natuur ontstond niet alleen visueel, maar juist ook door het grote aantal openslaande panoramische ramen. Het terras en de woonvertrekken vormen één ergonomische ruimte onder het gemeenschappelijke dak, waardoor ook de grenzen vervagen.

Minimale impact van een monolithisch huis met één verdieping op het milieu

Het huisje is zo gebouwd dat het zich aanpast aan de natuur en het landschap dat hier al is gevormd.

In plaats van meerdere verdiepingen te bouwen die de aandacht op zichzelf zouden vestigen, torenhoog boven het vlakke terrein, werd het gebouw zo onzichtbaar mogelijk gemaakt. Om dit te doen, is het op één verdieping geïmplementeerd, met behulp van eenvoudige lijnen en vormen.

Een belangrijke rol van de inpassing in het landschap werd gespeeld door het gebruik van natuurlijke afwerkingsmaterialen, bijna overal waar mogelijk. Een grote hoeveelheid hout, glas, steen gemaakt van gewapend beton constructies onopvallend, en visueel domineren de laatste niet.

In een monolithisch huis met één verdieping is een eenvoudig, laconiek interieur doordacht. Het wordt ook gedomineerd door natuurlijke materialen. Door de panoramische beglazing en de nabijheid van het natuurlijke landschap tot de woning wordt de open sfeer gecompleteerd door het uitzicht buiten de ramen. Weelderige vegetatie rondom de site blokkeert het interieur van de straat.

ArchitectsJannina Cabal
PhotoJAG Studio