ArtFacade » 333k+ Best House Projects » Glass Wall in the House as a Central Architectural Element

Glass Wall in the House as a Central Architectural Element

  • 4 min read
glass wall in house

Spacious modern house from the architectural bureau WEYES Estudio is a building assembled from separate residential clusters surrounded by forest. It is located in a wooded area near the Brazilian city of Santiago. In total, the house has 4 pavilions, united by walkways.

But the most spectacular feature of the building’s architecture was not the layout, but the glass walls. Consider what the owners of this cottage have won, thanks to the continuous glazing of the walls.

GLASS WALLS FOR HOME – UNLIMITED SPECIAL CHARACTERISTICS

In fact, there are no windows in the house as such, since in each room at least one wall is completely glass. Due to this, it gives the impression of being directly surrounded by the forest – the visual border between the interior of the cottage and the nature outside its walls has been erased.

Glass wall in the house provides a beautiful appearance and as open as possible to the site. In order to achieve privacy, not to disturb the harmony of the environment and provide themselves with a beautiful natural environment, when arranging the local area, they minimally interfered in the landscape design. The forest was left in its original form. And from the house a panorama opens onto it.

OUTDOOR GLASS WALL – EXCLUSIVE NATURAL LIGHTING

Even though the house is surrounded by greenery, it receives a sufficient amount of light through the glass walls. In almost the same light as outside the window. There is no need to use artificial lighting devices until late at night.

The trees surrounding the house create a fairly soft, pleasant shade, so the shelter does not fall under the hot rays of the sun – glass walls can not be hung with curtains even on the hottest day. This technique made it possible to create a pleasant microclimate in the cottage with minimal use of climate technology.

MODERN GLASS WALL – PERFECT ECOLOGY

The task of architects was not to harm the environment during the construction of this house, to exclude urbanization of the area, and to achieve maximum harmony with nature. They designed a bright, spacious house with a minimum number of reinforced concrete, brick structures. Due to its transparency, the building left a minimal imprint on the surrounding natural landscape.

Environmental friendliness in the house can be traced both in architecture and in engineering systems. Housing receives maximum daylight, so lighting does not need to spend a lot of electricity. It is obtained here from renewable sources. Water is also produced and delivered to the house with minimal interference with nature. This housing is characterized by minimal energy consumption.

Architects WEYES Estudio
Area165.0 m2
Photo The Raws