Ongebruikelijk Open Trapontwerp

Een van de belangrijkste taken van architecten bij het inrichten van een huis met een hoogte van meer dan één verdieping, is het ontwikkelen van een trapontwerp. De beslissing om de structuur buiten te plaatsen, hielp om ruimte aan de binnenkant te besparen, de woning te integreren met de natuurlijke omgeving en de privacy van de woonruimtes op elk niveau te vergroten.

trap-ontwerpen

Bedenk hoe de architecten van Talleresque dit resultaat wisten te bereiken dankzij de ongebruikelijke configuratie van het gebouw.

Rationeel ontwerp van trappen in een compact huis

Door de ligging van de trapdelen buiten de woning wordt binnenin vrije ruimte bespaard. Dit geldt met name voor het gepresenteerde huisje – het is verticaal ontworpen en slechts 87 vierkante meter strekt zich uit over maar liefst 4 verdiepingen.

trap-ontwerpen

In plaats van een deel van de tussenvloeren te verwijderen, woonruimte op te offeren en daar een overgang aan te brengen, werd de constructie buiten geplaatst.

Privacy van ruimtes door het ongebruikelijke ontwerp van de trap

Ook de configuratie met de trap naar de straat tastte de privacy van de woonvertrekken aan. Van binnenuit zijn de ruimtes op verschillende verdiepingen van elkaar gelokaliseerd.

trap-ontwerpen

Om van de woonkamer naar de slaapkamer te gaan of andersom, moet je naar buiten gaan, de trap op of af en weer het huis binnen. Kamers op verschillende verdiepingen zijn gescheiden alsof het verschillende appartementen zijn.

Open trapontwerp in een houten huis om te integreren met de omgeving

Trapsecties in een huisje met vier verdiepingen vormen een spiraal vanaf de buitenkant van het huis, omlijsten het en vormen de grensstructuur tussen de woonruimte en de omgeving. Om dergelijke architectuur zo harmonieus mogelijk te maken met de natuur, zijn de gevel van het gebouw en de structuur zelf gemaakt van natuurlijk hout.

trap-ontwerpen

Zelfs vanaf de foto van het ontwerp van de trap in het huis, is er een nauwe verbinding tussen architectuur en natuur. Als ze hier op vakantie aankomen, zullen de eigenaren constant in contact komen met frisse lucht – hier is het in principe niet mogelijk om in een kamer te sluiten en de hele dag daar door te brengen zonder naar buiten te gaan.

trap-ontwerpen

De woning blijkt zo open mogelijk en ingebed in de natuur te zijn, niet alleen dankzij panoramische beglazing, een ruim terras, maar ook een trap naar buiten. Het lijkt erop dat sommige elementen uit de muren zijn gesprongen, en daarom is er geen duidelijke grens tussen wat binnen en buiten is.

trap-ontwerpen

Aan de hand van dit ongebruikelijke ontwerp van een trap in een klein landhuis als voorbeeld, zien we hoe je de overgang tussen verdiepingen op een originele manier kunt maken om ruimte te besparen en een ongewoon uiterlijk en functionaliteit te bereiken van zelfs de meest compacte cottage.

Andere voorbeelden van op maat gemaakt trapontwerp in huis